Sighisoara

Sighisoara este o cetate medievala cu ansambluri arhitecturale in stil gotic rural, dar si in stil renascentist si baroc. Acestea din urma sunt rezultatul unui efort constructiv survenit relativ tarziu, in secolele XVI-XVIII.

sighisoara turnul cu ceasDin vechiul sistem defensiv, amenajat incepand cu secolul al XIV-lea, astazi mai pot fi admirate 9 turnuri, 2 bastioane si o parte din zidul de incinta. Turnurile erau plasate in locurile vulnerabile ale cetatii si erau prevazute cu galerii de tragere si cu bastioane de artilerie. Dintre acestea, Turnul cu ceas (64 m inaltime) este cel mai impresionant fiind unul din marile monumente ale Transilvaniei si totodata, simbolul orasului Sighisoara. Ceasul din turn este prevazut cu doua cadrane uriase (2,40 m diametru) si cu o instalatie rotativa cu papusi din lemn pictat, reprezentand divinitati din panteonul greco-roman si german, purtand pe cap simboluri din alchimia medievala. Insatalatia se misca la orele 24, aducand la fereastra dinspre Orasul de Jos, figurina specifica zilei care incepe.

Arhitectura religioasa era in evul mediu la fel de importanta ca si cea militara. Din cele 9 biserici functionale in cursul secolelor XIV-XVIII se mai pastreaza pana astazi 3, si anume Biserica Manastirii, Biserica din Deal si Biserica zisa a “leprosilor”. Aici pot fi admirate piese rare de sculptura si pictura religioasa, dar si funerara.

Sighisoara piata centrala - Pensiunea Casa LegendaIn ceea ce priveste arhitectura civila, este impresionant faptul ca majoritatea celor 164 de case de locuit din Cetate, avand cel putin 300 de ani vechime, sunt considerate monumente istorice. Aici pot fi admirate botile semicilindrice din piatra de rau specifice secolelor XIV-XV, ancadramentele de piatra profilata ale ferestrelor care imita goticul venetian, iar in interior tavane casetate si sali in intregime pictate. Dintre aceste edificii, cele mai importante sunt Casa Vlad Dracul, Casa Venetiana si Casa cu Cerb.

O constructie deosebit de originala, cea mai mare de acest fel din Transilvania, este Scara Scolarilor, care inlesneste accesul la Liceu si la Biserica din Deal mai ales pe vreme de iarna.

In ciuda constructiilor din secolul XIX, care au modificat partial arhitectura medievala, Cetatea Sighisoara ramane cel mai frumos si mai bine pastrat ansamblu de arhitectura medievala din centrul si S-E Europei.

Harta Sighisoara - Pensiunea Casa Legenda

1. Turnul cu ceas 2. Turnul Tabacarilor 3. Turnul Cositorariilor 4. Vechea Scoala 5. Biserica din Deal 6. Turnul Bijutierilor 7. Turnul Franghierilor 8. Turnul Macelarilor 9. Turnul Cojocarilor 10. Turnul Tesatorilor 11. Turnul Croitorilor 12. Turnul Cizmarilor 13. Turnul Lacatusilor 14. Biserica Franciscana 15. Capela Dominicana 16. Turnul Dogarilor 17. Turnul Fierarilor 18. Biserica Manastirii Dominicane 19. Vechea Biserica 20. Scara Scolarilor 21. Casa Vlad Dracul 22. Casa cu cerb 23. Casa Legenda